Uplynulá zima už více připomínala to, co má, i když k normálu měla stále daleko2 min čtení

Uplynulá zima už více připomínala to, co má, i když k normálu měla stále daleko2 min čtení

V médiích bylo často skloňováno, že letošní zima byla bohatá na sníh a občas padaly i otázky proč je tak nebývale chladná. Vše pramení z našich dojmů, jelikož minulý rok žádná zima prakticky nebyla, tak letošní nám přišla výjimečná, ale to je omyl – ta minulá byla ta výjimečná.

Celá zima byla teplotně nadprůměrná a to o 1,5°C oproti dlouhodobému průměru 1961-2000. Nejvyšší odchylky byly ve Zlínském, Jihomoravské kraji a na Vysočině. Oproti tomu chladnější byl západ republiky, i když stále o 0,9-1,2°C teplejší než je obvyklé. Tedy opravdu o nebývale chladnou zimu se nejednalo.

Srážkové a sněhové poměry byly dosti prostorově rozdílné. Prostorový průměr za celou republiku odpovídá dlouhodobým hodnotám za období 1961-2000. Deštivější byla oblast středních Čech, na severozápadě republiky, jižní a střední Moravě. Naopak podstatně méně srážek bylo v Královehradeckém kraji. Zajímavostí je, že srážek spadlo více, než je průměr hlavně v nižších polohách, naopak na horách bylo podprůměrné množství.

Jak bývá obvyklé v posledních zimách a také to takto očekávají klimatické modely do budoucna, tak díky teplejším zimám nám na mnoha místech místo sněžení „pouze“ prší. Letošní rok aspoň na části území potvrdil trend posledních let. Celkově spadlo na území republiky 89 % obvyklé sněhové pokrývky. V porovnání s minulou zimou je to určitě pozitivní. Jenže v nejnižších polohách republiky to bylo jen 69 % a i na horách to letos ve finále nebylo, tak růžové jako v minulosti. V polohách nad 800 m spadlo jen 82 % dlouhodobých hodnot a maximální sněhová pokrývka byla jen na 73 %. Zajímavě z tohoto vychází okres Brno-město, kde pršelo více (123 %, 3. největší odchylka ze všech okresů), ale ve sněžení se to takto neprojevilo (39 %, 3 nejnižší odchylka ze všech okresů).

Z dlouhodobého hlediska se nám zimy statisticky významně oteplují. Pokud se podíváme na teplotní řadu města Brna, která je od roku 1800, tak je zde trend patrný. V letech 1800-1860 zde byla průměrná teplota v zimě -2,6°C. Naopak v současném klimatu (1981-2021) je to jen -0,3°C, tedy rozdíl o 2,3°C a to není rozhodně málo. Nejvíce se na tom podílely zimy posledních 25 let. Ta letošní byla 14. nejteplejší.

Klimatolog na pobočce Brno.

Sdílet

Napsat komentář