Mýty a fakta o počasí, vodě a ovzduší1 min čtení

Mýty a fakta o počasí, vodě a ovzduší1 min čtení

Před 3 lety jsme na ČHMÚ Brno připravili knižní publikaci Mýty a fakta o počasí, vodě a ovzduší. Knížka měla velký ohlas a vyprodali jsme už téměř i dotisk. Rozhodli jsme se tedy zpřístupnit informace všem a přidat i něco navíc!

Nově je knížka dostupná jako internatová stránka, která obsahuje všechny texty (v některých případech rozšířené oproti knize), navíc doplněné v některých případech o grafy, fotky či animace, které dále zvyšují její přidanou hodnotu.

Co se mj. na stránkých dozvíte?

Může voda téct do kopce? Co nejvíce znečišťuje ovzduší – průmysl, doprava, nebo snad něco úplně jiného? Kouří se od pusy, jen když mrzne? Kdy bývá během dne nejtepleji a kdy naopak nejchladněji? Proč je dnes kvalita ovzduší často lepší ve velkoměstech než na vesnicích? Je rak říční nebo průhledná voda indikátorem její čistoty? Nastává stoletá povodeň jednou za sto let? Má tajfun horší následky než hurikán? Vytváří dnes předpověď počasí numerické modely nebo meteorologové?

Publikaci v elektronické podobě najdete na informačních stránkách ČHMÚ. Více v přiloženém videu. Do budoucna máme díky elektronické podobě také možnost publikaci dále rozšiřovat a aktualizovat.

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář