Množství sněhu na konci ledna 20211 min čtení

Množství sněhu na konci ledna 20211 min čtení

Může se zdát, že sněhu je letos relativně dost, není to ale opět pouze subjektivní dojem?

Letošní zima svým počasím už více připomíná to, co bychom od zimy očekávali. Bohužel se zde opět projevuje částečně zkreslený dojem z minulého roku, kdy bylo sněhu velice málo. V přiloženém grafu je k dispozici srovnání kumulativního množství napadnutého sněhu pro 4 stanice (dvě v nížině a dvě horské) a jejich srovnání s dlouhodobým průměrem 1961-2019 a také srovnání se samostatným rokem 2019.

Stejně jako minulý rok, sněžení na stanici Doksany se rovná spíše zázraku a zde se kondice oproti dlouhodobému průměru evidentně výrazně zhoršuje.

Další nížinná stanice Brno na tom není o moc lépe a stále jsme jen na 45 % toho, co by tu obvykle spadlo.

Horské oblasti jsou na tom lépe, ale záleží na lokalitě. Například Churáňov na Šumavě vykazuje stále jen 58 % množství sněhu, které by do této doby mělo napadnout a relativně kopíruje vývoj v roce 2019. Nejlépe je na tom Lysá hora, kde je sněhu, tak jak je obvyklé.

Zatím tato zima také potvrzuje predikce klimatických modelů do roku 2100, že sněhu nám bude v republice ubývat a to hlavně od středních poloh níže. Na horách vždy sníh bude, ale pravděpodobně ho bude méně a sezóna bude kratší. Uvidíme, co přinesou další měsíce a jestli únor dokáže zlepšit současnou situaci.

Klimatolog na pobočce Brno.

Sdílet

Napsat komentář