Nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století4 min čtení

Nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století4 min čtení

Již tento pátek, 27. července 2018, nás čeká vůbec nejdéle trvající úplné zatmění Měsíce v tomto století. 

K zatmění Měsíce obecně dochází, pokud se Slunce, Země a Měsíc dostanou do jedné přímky. Měsíc je v tu chvíli schován do stínu, který vrhá naše planeta. Během úplného zatmění dochází k úplnému zakrytí měsíčního kotouče. Na rozdíl od zatmění Slunce lze zatmění Měsíce pozorovat v jakékoliv lokalitě na Zemi, kde zrovna panuje noc a je také výrazně delší. Úplné zatmění Slunce trvá pouze v řádu několika minut, u zatmění Měsíce jsou to hodiny. Je také možné jej sledovat bez jakýchkoliv speciálních ochranných pomůcek okem či dalekohledem.

Postupné zastínění měsíčního kotouče Zemí

Již tento pátek se můžeme těšit na jev, který se v angličtině označuje jako “Blood Moon”, v překladu “krvavý Měsíc” a tento termín ve skutečnosti není daleko od pravdy. Měsíc totiž během zatmění získá oranžovou až načervenalou barvu. Díky lomu světla v zemské atmosféře není Měsíc během zatmění zcela neviditelný. Zatmění Měsíce nastává vždy při úplňku. U tohoto konkrétního zatmění nastává tzv. mikroúplněk – nejmenší úplněk v roce daný největší vzdáleností Měsíce od Země (406 222 km, 27. 7. 2018 v 7:45 SELČ, úplněk nastává pouze o necelých 15 hodin později ve 22:22). Na pohled je však tento rozdíl nepatrný a běžný pozorovatel nepozná, že je Měsíc menší, díky optickému klamu se však bude jevit Měsíc následující den při východu jako naopak velký. Poslední úplné zatmění Měsíce pozorovatelné z České republiky jsme mohli pozorovat před 3 roky. Poslední středové zatmění Měsíce pak v červnu roku 2011. Na další středové zatmění si budeme muset počkat do roku 2029, Měsíc, však v České republice zapadne za obzor ještě před samotným maximem.

Pozice Slunce, Země a Měsíce při zatmění Měsíce

Nejdelší zatmění Měsíce 21. století bude trvat přesně 1 hodinu a 43 minut. Co je na tomto konkrétním zatmění zajímavé je i fakt, že je v týž den v opozici planeta Mars, která by tak měla být dobře patrná nedaleko od Měsíce. Poslední červencový den se Mars dostane do pozice nejblíže Zemi od roku 2003. Délku zatmění ovlivňuje pozice Měsíce vůči Zemi. V Brně můžeme úplné zatmění pozorovat od 21:30 do 23:13 SELČ – samozřejmě za předpokladu dobrého počasí. Teoreticky však může být zatmění Měsíce ještě o 3 minuty delší, teoretické maximum činí 106 minut. Takto dlouhé zatmění bylo možné pozorovat přesně před 18 lety, v červenci 2000 (106 minut 25 vteřin). Ti z Vás, kdo by chtěli zažít ještě delší zatmění, si budou muset počkat ještě 2735 let, konkrétně do srpna 4753, kdy se Měsíc schová do zemského stínu na 106 minut a 35 vteřin.

Zdroj: time.com

Nejlépe bude za nezastíněné oblohy na jihovýchodu zatmění pozorovatelné především z méně osvětlených oblastí, kde je možné pozorovat například i Mléčnou dráhu. Kromě Měsíce a Marsu bude na obloze pozorovatelná například také planeta Saturn, Jupiter či Venuše.

Bohatý program v souvislosti s touto událostí si připravila i Hvězdárna a planetárium Brno, Připraveny budou dalekohledy i speciální světelné instalace. Celý program akce si můžete přečíst na stránkách planetária.

A jak to vypadá s předpovědí počasí? V pátek by mělo být zpočátku převážně polojasno, během dne postupně většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Večer by však mělo docházet k ubývání oblačnosti. Do zatmění však zbývají ještě tři dny, proto sledujte zpřesňující se předpověď na našich oficiálních stránkách.

 

 

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář