Srážkové rekordy světa2 min čtení

Srážkové rekordy světa2 min čtení

V jedné z našich nedávných infografik jsme si ukázali, jaké jsou srážkové rekordy v České republice. V globálním kontextu se však jedná o běžné hodnoty. Nejlepším příkladem budiž maximální denní úhrn, kdy naměřený v ČR, který se ve světě téměř rovná maximálnímu úhrnu hodinovému. V článku si také uvedeme několik srovnání, která čísla převedou do českého kontextu.

Jak ukazuje nová infografika, ve světě jsou srážkové úhrny značně odlišné od České republiky. Zatímco absolutní 24h rekord pro ČR má hodnotu 345 mm, množství jen o 30 mm nižší představuje světový rekord pro úhrn hodinový.

Stejně těžko představitelný je minutový úhrn přes 30 mm v americkém Unionville – pokud bychom toto množství opět měli k něčemu přirovnat, jedná se přibližně o průměrné měsíční srážky v Jihomoravském kraji za leden či únor.

Maximální srážkový úhrn za 12 měsíců kdy naměřený byl zaznamenán v indickém Cherrapunji. V období od srpna 1860 do července 1861 zde napršelo před 26 m vody, pokud toto číslo přepočteme na denní průměrný úhrn, vyjde nám úctyhodných 72,5 mm. Vraťme se opět do České republiky, celorepublikový maximální měsíční průměrný úhrn se pohybuje těsně pod 80 mm. V Cherrapunji tedy napršelo za těchto 12 měsíců tolik vody, kolik by napršelo, pokud by po dobu jednoho roku napršelo denně téměř tolik, kolik činní český měsíční průměrný srážkový úhrn pro nejdeštivější měsíce (červenec a srpen)!

Zajímavý je také norský Bergen. Srážky zde sice v absolutních číslech nejsou rekordní (stále ale výrazně vyšší než nejdeštivější místo v České republice), jsou ale velmi rozvnoměrně distribuované. Podle různých zdrojů zde ročně prší v průměru 200 až 270 dní. Pokud by určitý rok pršelo 270 dní, znamená to déšť ve třech dnech ze čtyř.

 

 

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář