Měření kvality ovzduší na náměstí Svobody2 min čtení

Měření kvality ovzduší na náměstí Svobody2 min čtení

V pondělí 12. 8. 2019 byl v dopoledních hodinách přistaven přímo na hlavní brněnské náměstí – náměstí Svobody – měřící vůz magistrátu města Brna, který zde bude více než dva týdny monitorovat zdejší kvalitu ovzduší.

Kolem 10 h dopolední, v pondělí 12. srpna 2019, byl na náměstí Svobody, v blízkosti známého brněnského “orloje” přistaven měřící vůz magistrátu města Brna. Ten zde bude do 30. srpna monitorovat koncentrace prachových částic několika frakcí (mj. PM10, PM2,5 a PM1), oxidy dusíku (NO2 a NO), oxid siřičitý (SO2) a oxid uhelnatý (CO). Kromě toho budou monitorovány i meteorologické podmínky, které jsou často pro kvalitu ovzduší klíčové. Měření vychází jak z podnětů veřejnosti tak ze zvědavosti, jak to s koncentracemi vypadá v samotném srdci Brna.

Technici instalují měřící vůz na náměstí Svobody vedle orloje. Foto: Jáchym Brzezina

Výsledky budou následně vyhodnoceny na našem brněnském oddělení kvality ovzduší ČHMÚ a budou veřejně dostupné na webových stránkách magistrátu a na našem blogu.

Měření v této lokalitě je novinkou a sami jsme zvědaví, jak se zde projeví uzavřenost místní lokality (všude kolem jsou domy), zároveň ale menší provoz v této dopravně velmi regulované oblasti. Projevit se můžou například ale také místní stánky s občerstvením.

U instalace vozu byla kromě zástupců magistrátu města Brna a ČHMÚ také Česká televize, reportáž z instalace můžete zhlédnout na následujících odkazech.

 

Studio 6 ČT 24 Živě – reportáž z instalace vozu a další informace o měření

Jihomoravský večerník ČT 1 – reportáž o vzorkování z pobočky Brno

 

Co by člověk pro reportáž neudělal – aneb improvizované studio ČT na střeše měřícího vozu.

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář