29. sportovní hry SHMÚ a ČHMÚ6 min čtení

29. sportovní hry SHMÚ a ČHMÚ6 min čtení

Od 7. do 10. 6. se konaly 29. sportovní hry hydrometeorologických ústavů. Dějištěm dvou intenzivních sportem nabitých dní se stal sportovní areál Kaskády u vodní nádrže Kraľová u Galanty.

Brněnskou pobočku reprezentovalo sice jen šest zaměstnanců (oproti třeba šestnáctičlennému družstvu z Ostravy), ale zato to byli sportovci všestranní a obětavě se účastnili všech disciplín. Nebylo výjimkou, že se ženy zhostily mužských sportů. Naopak to bohužel nešlo. Jmenovitě: Kačka, Peťa a Tomáš (RPP), Gražyna (odd. meteorologie a klimatologie) a Iva a Pavel (odd. hydrologie).

Brněnské družstvo – Peťa, Kačka, Tom, Gražyna, Pavel, Ivka

Sportovní svátek započal v pátek ráno disciplínou drsňák. Šest závodníků, tedy celé naše družstvo, proběhlo trať o délce asi 800 m a cestou překonávali různé nástrahy. Začínalo se jízdou na hasičské lodi, následovala série angličáků, běh s pytlem s pískem, poté přišla na řadu krátká překážková dráha, navigační překážka slepec-vodič, trojnožný běh a v závěru většinu z nás potrápil hod míčků do koše.

Jádrem dopoledního a části odpoledního programu byly zápasy v mužském a ženském volejbale a nohejbale. Naše ženy odehrály své volejbalové zápasy v oslabení, chyběla jim jedna hráčka. Také se obětavě zhostily nelehkého úkolu a doplnily mužský volejbalový tým. Velikou oporou týmu byl kapitán Peťa, který opět prokázal své neomezené možnosti v míčových sportech; Tom, který se po hlavě vrhal za každým balonem; a v neposlední řadě Kačka, která ukázala, že je skvělá nahrávačka. I přes jejich velkou snahu máme ale na poli volejbalu spoustu prostoru pro zlepšení.

Kačka byla nejlepší volejbalistkou týmu

Nohejbal zvládli naši hráči bravurně. Peťa s Tomášem usilovně kopali a Gražyna se neohroženě vrhala i do hlavičkování. Porážkou druhého multipohlavního družstva byla dokonce možnost bojovat o druhé místo v tabulce. Vyrovnaný zápas však nakonec podle gravitačních zákonů strhli na svou stranu objemnější a silnější Ústečáci.

Mezi volejbalem a nohejbalem jsme si našli čas na stolní tenis. Účast žen v turnaji skončila hned po prvním zápase. Muži byli úspěšnější, Tomášovi i Peťovi se povedlo postoupit přes 1. kolo, nicméně dále už si brousili pálky dřívější zkušení medailisté. I tak se ale povedlo získat cenné body do konečného hodnocení.

Později odpoledne jsme se přesunuli na břeh vodní nádrže, kde startovaly vodní sporty. Lodní štafeta ve složení – Iva na kajaku, Peťa na paddle boardu, Pavel a Iva na kanoi – bojovala ze všech sil. Po počáteční přetaktizované rozjížďce kajaků se Peťovi povedlo dosáhnout časové rezervy a náskoku na paddle boardu. V závěru tak kanoisti nemuseli příliš hájit své postavení a mohli se soustředit na rychlý dojezd do cíle. Ve své rozjížďce brněnský tým překonal tým Ústí. Konkurence byla obrovská a my jsme si vyjeli 5. místo.

Zlatým hřebem pátečního našláplého programu byl fotbal žen. Protože organizátoři ztížili již tak nepříjemnou podmínku na počet hráček, chvíli to vypadalo, že brněnské ženy ani nenastoupí. Situaci zachránily Leňa a Irča z ústeckého týmu, které nabídly pomocnou nohu a posílily naše družstvo. První zápas ženy vyhrály díky gólu, který se povedl Ivě střelou do horního rohu. Druhý zápas byl v základní hrací době bez gólu, na penalty to byl také vyrovnaný souboj a holky trhaly síť branky. Slovenský tým byl ale v třetí vyřazovací penaltě úspěšnější.  

Neohrožená útočnice Gražyna

Sobotní ráno odstartovaly běžecké závody a náš tým nasadil 5 želízek do ohně. Nutno říct, že žádný brňák nebyl poslední a všichni se umístili na výborných pozicích.

Iva se raduje z prvního místa

 

 

 

Gražyna si ve své kategorii doběhla pro stříbro

Ve svých kategoriích jsme doběhli následovně: Iva – 1. místo, Kačka – 6. místo, Gražyna – 2. místo, Peťa – 6. místo, Pavel – 1. místo.

Pavel ve své kategorii uhájil zlato
Kapitán Peťa dokonce předběhl Afričana a skončil 6.

Ve volejbalových dohrávkách jsme uhájili 8. místo jak muži, tak ženy. Ženy ocenily smysl pro fair play a solidárnost soupeřek z Emirátů, které omezily počet nasazených hráček, a hrálo se vyrovnaně 3 na 3. Naše výkonnost v posledních zápasech zaznamenala zlepšení, i přes silnou únavu z předchozích sportů. Odpoledne holky nastoupily do boje o 3. místo ve fotbale. Souboj s ostravskými hráčkami byl vyrovnaný a rozhodly až penalty. Tam naše hráčky bohužel podlehly a odnesly si bramborovou medaili. Na to, že do turnaje málem nenastoupily, to je krásný výkon.

Závěrečnou disciplínou celých sportovek byl „sport starých pánů“ – pétanque. Naši chlapci se v tvrdé konkurenci dokázali zorientovat, nebáli se riskovat a to se jim vyplatilo. Odnesli si prvenství. Holky sice takové štěstí neměly, nicméně se jim povedlo umístit na krásném 6. místě.

Pétanque crew

Večer proběhl finálový ceremoniál s vyznamenáním jednotlivých medailistů a následné celých týmů. Brňáci měli nejmenší družstvo. To je ale neomezovalo v kvalitních výkonech. Na krku jim cinkly medaile ze 4 disciplín. V celkovém hodnocení se umístili na sedmém místě a obhájili tak pozici z minulých sportovek. Pokud by se přepočítával celkový počet získaných bodů na jednotlivé členy, Brno by suverénně vyhrálo. Odměnou za naše dvoudenní sportovní výkony byla skvělá večerní zábava se závodníky z ostatních týmů.

Nezbývá než poděkovat za projevené nadšení, krásné sportovní výkony a těšit se na příští ročník. Sportu zdar! Heeeeej Brno!

Heeeeej BRNO!

sportovky 2018 vysledky

Vedoucí oddělení hydrologie

Sdílet

Napsat komentář