Aktuální stav po půl roce a ohlédnutím za jarem 20202 min čtení

Aktuální stav po půl roce a ohlédnutím za jarem 20202 min čtení

Máme za sebou půlku roku a je dobré mírně bilancovat. Teplota vzduchu je zatím na území republiky nadprůměrná i přesto, že stejně jako minulý rok, nás potrápil chladný květen.

Například na stanici Kuchařovice je oproti dlouhodobému průměru (1961-2000) teplota vyšší o 1,5°C. Pro vývoj vegetace je samozřejmě důležitá suma teplot nad 5°C. Ta je opět na příkladové stanici Kuchařovice o 7 % vyšší a to znamená, že je v předstihu o 6 dnů. Srážky byly jako na houpačce. Zaznamenali jsme deštivý únor, květen a červen. Zbytek měsíců byl zase podprůměrný. Na většině stanic jsou srážkové úhrny za půl roku nadprůměrné. Krásně to dokazuje kumulativní graf srážek pro Kroměříž a Hradec Králové. Na obou stanicích skoro během března a dubna prakticky nepršelo, ale během konce května a června vidíme razantní nárůst.

No a ještě tedy malé ohlédnutí za jarem. I přes chladný květen zůstalo teplotně nadprůměrné o 0,7°C v porovnání s léty 1961-2000. Zajímavé je, že větší odchylka byla na horách, což by opět poukazovalo na zkracující se zimní sezónu a dřívější návrat jara do našich vyšších poloh. Tedy to, co vesměs predikují klimatické modely. Srážky byly na jaře nižší než je obvyklé, ale prostorově se významně liší. V průměru spadlo jen 82 % srážek, ale například na severozápadě Čech a Olomoucku jen okolo 50-70 %.  Pro zajímavost v dubnu na severozápadě Čech spadlo i méně než 10 % obvyklých srážek. I to je jedním z důvodů, proč zde půdní sucho v malé míře přetrvává.

Klimatolog na pobočce Brno.

Sdílet

Napsat komentář