Superměsíc 7. dubna 20202 min čtení

Superměsíc 7. dubna 20202 min čtení

Dnešní noc nás na obloze čeká unikátní podívaná. Dnešní úplněk bude tzv. velký a někdy označovaný za superměsíc. Právě dnešní superměsíc je největší v tomto roce (Měsíc je při úplňku nejblíže Zemi ze všech úplňků tento rok).

Jedná se o jev, během kterého je Měsíc vůbec nejblíže Zemi a zároveň v úplňku (toto je trochu zjednodušení, ve skutečnosti se takto označuje úplněk, kdy je Měsíc minimálně z 90 % v minimální vzdálenosti). V praxi to pak znamená, že se na obloze jeví jako větší, jasnější a může mít mírně narůžovělé zbarvení. Ona vzdálenost v nejbližším bodě je 356 400 km (pro úplnost, při maximálním oddálení je 406 700 km daleko – tzv. mikroúplněk).

Někdy může být z 90 % v nejbližším bodě i dva úplňky po sobě – což je i současná situace, kdy také minulý úplněk 9. března 2020 bylo možné klasifikovat jako superměsíc.

Úplněk, kdy bude Měsíc Zemi úplně nejblíže ve 21. století, budeme moci pozorovat za 32 let, konkrétně 6. prosince 2052. Úplňky a vzdálenost Měsíce od Země dobře ilustruje následující obrázek. Linie ukazuje vzdálenost Měsíce od Země, křížky ukazují nov, kolečka úplněk. Je vidět, že třetí a čtvrtý úplněk roku 2020 je v době, kdy je Měsíc velmi blízko bodu, kdy je Zemi nejblíže.

Zdroj: Lasunncty

Měsíc se na obloze jeví zhruba o 14 % větší než pokud by byl v nejvzdálenějším bodě a o asi 30 % jasnější. Tento rozdíl ilustruje následující grafika od NASA. Vlevo vidíme velikost při nejmenší vzdálenosti Měsíce od Země, vpravo opak, tedy největší vzdálenost.

Zdroj: NASA/JPL-Caltech

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář