Covid-19 – pokles emisí v důsledku opatření pozorovatelný i v Evropě2 min čtení

Covid-19 – pokles emisí v důsledku opatření pozorovatelný i v Evropě2 min čtení

Není to tak dávno, co jsme Vám ukazovali pokles emisí oxidů dusíku nad Čínou. Vzhledem k vývoji událostí Vám nyní můžeme ukázat i pokles nad Evropou. V souvislosti s příčinami tohoto poklesu znečištění tentokrát můžeme neobvykle použít termín “bohužel”.

V nedávném článku jsme Vám ukázali družicové snímky Číny, kde došlo k velmi významnému poklesu emisí oxidů dusíku v souvislosti s karanténou a utlumením dopravy a průmyslu. Vzhledem k nepříznivému vývoji situace a rozšíření koronaviru na všechny další kontinenty s výjimkou Antarktidy se přijímaná opatření projevují i v jiných částech světa. Konkrétně tedy například v Evropě. V současnosti nejvíce zasažená oblast – severní Itálie – patří také k jedné z nejznečištěnějších oblastí v Evropě, spolu např. s Polskem.

Jak ukazují snímky z družice Sentinel-5P, koncentrace oxidu dusičitého (NO2) v této oblasti zaznamenaly markantní pokles. Doplňme ještě, že hlavními zdroji NO2 jsou doprava a energetika. Naopak v případě suspendovaných (prachových) částic už vliv tak patrný být nemusí. Největším zdrojem v České republice je lokální vytápění a při podobných opatření, kdy jsou lidé více doma, může být naopak vytápění intenzivnější. Omezení dopravy a průmyslových aktivit se netýká pouze severní Itálie.

První níže uvedená mapa je z konce ledna 2020. Ta pod ní pak z přelomu února a března 2020.

Koncentrace NO2 nad Evropou. Data z družice Sentinel-5P. Konec ledna 2020 (nahoře), přelom února a března (dole). Zdroj: Evropská vesmírná agentura (ESA).

Celou animaci si můžete prohlédnout níže.

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář