Nový přehled globálního počasí1 min čtení

Nový přehled globálního počasí1 min čtení

Nová verze stránek Envidata 4.0 přináší zejména unikátní, plně responzivní přehled (dashboard) zobrazující denně aktuální informace o globální teplotě, množství mořského ledu nebo například teplotě globálního oceánu.

Ústřední stránkou je přehled o globálním stavu všech parametrů jasně a stručně na jedné stránce. Patrné jsou zde aktuální hodnoty, jejich srovnání s dlouhodobým stavem i průměrné hodnoty pro daný den v roce pro různé průměrovací období.

Pro každý parametr můžeme kliknout na tlačítko Detail, čímž se zobrazí detailní analýza skrze interaktivní grafy.

Tyto grafy umožňují zobrazit hodnoty za všechny dny v roce. Nechybí graf absolutních hodnot, graf odchylky od průměru, graf sumy od začátku roku (umožňuje srovnat, jak si současný, zatím neukončený rok, stojí ve srovnání s ostatními) či graf ukazující roky extrémů.

Jednotlivé grafy lze přibližovat, exportovat a uživatelsky lze volit rok ke zvýraznění či průměrovací období.

Hodnoty jsou aktualizovány v denním kroku.

Celá aplikace je dostupná na odkazu na stránkách envidata.cz. Aplikace je součástí stránek Envidata, která se věnuje zpracování a analýze dat o počasí, vodě a ovzduší, zejména zaměřenou na data z České republiky. 

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář