Přehledná zobrazení dat o životním prostředí – aktualizace14 min čtení

Přehledná zobrazení dat o životním prostředí – aktualizace14 min čtení

Na stránkách envidata.cz najdete již rok a půl přehledně informace a data z oblasti meteorologie a klimatologie, hydrologie i kvality ovzduší. Nyní na těchto stránkách přibyla velmi zajímavá novinka a zároveň nejvýraznější aktualizace od zveřejnění stránek.

Doteď byly na stránkách sice desítky analýz, vizualizací, tabulek a grafů, vždy však “jen” pro vybranou stanici. To se teď mění – nově jsou možné plošné analýzy.

V tuto chvíli jsou nově dostupné plošné analýzy pro všechny meteorologické prvky (teplota vzduchu, srážky, sníh, vítr, vlhkost, sluneční svit atd.) v denním kroku. Co všechno tyto analýzy umí a co se připravuje do budoucna?
 

Vyzkoušet nové analýzy

Přejít na analýzy

Denní analýza umožňuje podívat se, jak bylo v ČR v konkrétní den v období od 1. 1. 1961 do konce dostupných dat (aktuálně 31. 12. 2022). Hodnoceny jsou najednou všechny stanice v ČR s dostupnými daty.

Nad mapou jsou dostupné posuvníky, kterými můžete zobrazované stanice filtrovat podle hodnoty vybraného prvku, ale i nadmořské výšky stanice. Snadno si tak můžete zobrazit například místa, kde hodnota odpovídala vybranému rozsahu.

Lze měnit podkladovou mapovou vrstvu. Pod mapou je dále škála (absolutní vhodná pro srovnání napříč obdobími) a relativní (min a max podle aktuálního zobrazení). Nechybí ani souhrnná statistika formou tabulky s vysvětlivkami.

Co je v plánu dále? Například hodnocení i pro celé měsíce, roky nebo delší období (desetiletí, normálová období). Kromě toho možnost analýzy odchylek od dlouhodobých průměrů místo absolutních hodnot nebo například rozšíření plošných analýz na hydrologii a kvalitu ovzduší.

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář