Družicové snímky koncentrací oxidu dusičitého na Slovensku1 min čtení

Družicové snímky koncentrací oxidu dusičitého na Slovensku1 min čtení

V návaznosti na můj článek s mapami oxidu dusičitého, který měl nevídaný ohlas nejen zde v počtu přečtení, ale i v řadě dalších médií, jsem byl kontaktován kolegy ze Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), zda by bylo možné vytvořit podobnou mapu i pro Slovensko.

Na Slovensku byla karanténa vyhlášena o tři dny dříve než v České republice, tedy 13. března. Od doby napsání minulého článku už navíc uběhlo několik dní, proto níže uvedené mapy odpovídají období od 13. 3. až do 14. 4. Srovnání je provedeno pro rok 2019 a 2020.

Na mapách je dobře vidět výrazný pokles koncentrací oxidu dusičitého v tomto roce. Zároveň je na mapách vidět vysoké koncentrace ve Vídni a Budapešti. Obecně platí, že nejvýznamnějším zdrojem NO2 je doprava, proto vysoké koncentrace v hustě obydlených velkých sídlech nepřekvapují.

Je však nutné doplnit, že na koncentrace oxidu dusičitého má vliv celá řada dalších faktorů, proto nelze níže uvedené mapy chápat pouze v kontextu vlivu opatření proti šíření koronaviru. Tyto faktory byly detailně popsány v předchozím článku.

Pomocí táhla uprostřed mapy můžete přetahovat oba obrázky přes sebe, zároveň můžete kliknutím na ikonu celé obrazovky mapy zvětšit na velikost zařízení.

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

Napsat komentář