Pomáháme s vývojem v rámci opatření proti šíření nákazy koronavirem3 min čtení

Pomáháme s vývojem v rámci opatření proti šíření nákazy koronavirem3 min čtení

Jsme rádi, že jsme mohli v tomto týdnu využít i našich znalostí a techniky na Českém hydrometeorologickém ústavu k podpoře výzkumu a vývoje souvisejícím s šířením nákazy koronavirem.

V tomto týdnu jsme navázali spolupráci s p. Chalupou z firmy Adwitech v Brně a to za účelem otestování účinnosti jednoduchého zařízení sloužícího k dezinfekci. Jedná se o nízkonákladové open-source řešení, které by potenciálně mohlo najít využití například v rozvojových zemích. Jedná se o dezinfekční box založený na dezinfekci pomocí krátkovlnného UV-C záření a ozonu. UV-C a ozon dokáží zabít či inaktivovat mikroorganismy narušením jejich nukleových kyselin, tedy stavebních bloků DNA.

V tomto velmi jednoduchém provedení se víceméně jedná o plastový box se vzduchotěsným víkem se zářivkou, která produkuje UV-C záření (v tomto případě 8W 220V zářivka). Role ČHMÚ v tomto projektu spočívala ve zjištění, zda a v jaké míře se uvnitř boxu po zapnutí zářivky tvoří ozon. Jelikož je ozon znečišťující látkou, jsme vybaveni analyzátory ozonu, které jsou pravidelně kalibrovány a dokáží velmi přesně změřit koncentraci ozonu v ovzduší. Jeden takovýto analyzátor, který jsme za tímto účelem připravili k provozu uvnitř laboratoře u nás na brněnské pobočce, jsme tedy použili ke změření změny koncentrace ozonu uvnitř uzavřeného boxu se zapnutou zářivkou.

Před začátkem experimentu jsme ověřili pozaďovou koncentraci, která v místnosti činila před začátkem experimentu přibližně 10-15 ppb (parts per billion, tedy molekul na miliardu). Zajímalo nás, jak rychle bude koncentrace ozonu v boxu stoupat, na jakou hodnotu vystoupá a také jak rychle bude koncentrace klesat po vypnutí zářivky s ponechaným uzavřeným víkem. Zároveň byl box vybaven dvěma zářivkami zapojenými paralelně, takže nás zajímalo, zda by stačila pro dosažení požadované koncentrace jedna zářivka, případně jaký je rozdíl při zapojení obou.

Krátce po zapojení zářivky do zásuvky začala koncentrace ozonu uvnitř boxu prudce stoupat. Požadovaných 2500-5000 ppb (2,5 – 5 ppm) bylo dosaženo přibližně po 5 minutách. Následně bylo ověřeno, že koncentrace se nad hodnotou 5 ppm drží ještě několik minut po vypnutí zářivky. Koncentrace při použití jedné zářivky vystoupala přibližně na 9 ppm, při použití dvou zářivek bylo koncentrace 5 ppm dosaženo již po několika desítkách vteřin a koncentrace se brzy přiblížila hornímu limitu měření našeho analyzátoru, nad 10 ppm.

Bylo tedy potvrzeno, že v boxu je dosahováno dostatečné koncentrace ozonu pro to, aby byl splněn desinfekční účel a bylo vyhodnoceno za jak dlouho je dosažena požadovaná koncentrace a jak dlouho lze počítat s dostatečnou koncentrací po vypnutí zářivky s ponechaným zavřeným boxem. Výhodou tohoto systému je jeho jednoduchost a možnost snadno a levně desinfikovat například nástroje, mobilní telefon apod. Zařízení se tedy posunuje do další fáze vývoje, je zapotřebí zaručit bezpečnost celého procesu a uvést prototyp do finální podoby. Doufáme, že se to podaří!

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

2 komentáře u “Pomáháme s vývojem v rámci opatření proti šíření nákazy koronavirem

  1. Davam k dobru odkaz na studii prvniho SARSu a dezinfekcnich prostredku. Cituji:

    “Irradiation with ultraviolet light at 134 µW/cm2 for 15 min reduced the infectivity from 3.8 × 107 to 180 TCID50/ml; however, prolonged irradiation (60 min) failed to eliminate the remaining virus, leaving 18.8 TCID50/ml.”

    Je logicke, ze diky clenitosti povrchu, malemu prumeru viru SARS[2] zustanou nektera mista hure dezinfikovana jen UV-C svetlem. Proto dekuji za provedenou studii – mereni samotneho ozonu, ktery by mel dokonat dilo zkazy. Jen to chce parkrat obratit dezinfikovane predmety, cca o 45 stupnu, aby byly ozareny ze vsech stran a uhlu a zaroven aby se ozon dostal i do mist, na kterych by to potencialne mohlo v boxu lezet.

    Zdroj na cely clanek (online):
    https://www.karger.com/Article/FullText/89211

  2. Pěkný článek. Aby byla informace úplná bylo by dobré vědět, jak dlouhá expozoice ozónu o koncentraci >5 ppm je potřeba k dostatečně účinné desinfekci…

Napsat komentář