Oblačnost – aneb rozumíme předpovědím1 min čtení

Oblačnost – aneb rozumíme předpovědím1 min čtení

Předpovědi počasí používají často přesně definovanou terminologii. Na první pohled někdy nemusí být zcela jasné, co se daným slovem myslí, ve skutečnosti je však daný pojem přesně kvantifikovatelný. V sérii několika infografik si názornou cestou ukážeme, jak předpovědím lépe porozumět. Ta první se zabývá oblačností.

Co přesně znamená, když se v předpovědi dočtu, že bude “polojasno”? Jak se “polojasno” liší od “skoro jasno”? Následující infografika ukazuje, jak se v meteorologii tato terminologie používá.

vedoucí oddělení kvality ovzduší

Rád si hraji s daty, tvořím webové aplikace a hledám cesty, jak věci někam posunout. Na ČHMÚ pracuji na pozici vedoucího oddělení kvality ovzduší, vytvořil jsem a spravuji tento blog, jsem administrátorem Facebook, Instagram a Twitter účtu ČHMÚ, jsem členem skupiny mobilní aplikace ČHMÚ a mám na starost anglickou větev našeho Facebook účtu. Podílím se na projektech napříč různými odděleními ČHMÚ a jsem project manager kontroly dat Evropské databáze emisí na čemž spolupracuji s Evropskou agenturou pro životní prostředí v Kodani.

Na ČHMÚ pracuji od roku 2014, práce mě moc baví a to nejen díky náplni, ale i skvělým kolegyním a kolegům.

Jsem také autorem nejpoužívanější šablony stránek pro uživatele meteostanic, používané ve více než 65 zemích ve více než 30 jazycích.

Sdílet

1 komentář u “Oblačnost – aneb rozumíme předpovědím

  1. JMENUJI SE ZDENEK LUBAS.JE MI 48 LET A JIZ PRES DVACET LET SE
    ZABYVAM SE JAKO SAMOUK METEOROLOGII,KLIMATOLOGII,ASTRONOMII A PET LET I KOSMOLOGII.
    MERIM DENNE TEPLOTU,ZAPISUJI STAV OBLACNOSTI A SLEDUJI RUZNE METEOROLOGICKE DEJE NA DENNI I NOCNI OBLOZE.VASE STRANKY VUBEC NEVYPADAJI SPATNE A DEKUJI VAM ZA VESKERE ZDE UVEDENE INFORMACE.SUPER.
    S POZDRAVY, CLEN CESKE ASTRONOMICKE SPOLECNOSTI V HRADCI KRALOVE.

Napsat komentář