Ohlédnutí za teplým půlrokem – tropické dny1 min čtení

Ohlédnutí za teplým půlrokem – tropické dny1 min čtení

Letos byl opět výjimečný výskyt horkých dní, které z klimatologického hlediska nazýváme jako „tropické“ a to je tehdy, kdy maximální teplota vzduchu dosáhne či překročí magických 30°C.

Před 50. lety bylo těchto dnů poskrovnu a to jen v průměru okolo 4-8/rok. Letos se stal rekordmanem stanice Doksany, kde těchto dní bylo neskutečných 56. Jak si ještě vzpomeneme, v létě se nám teplý vzduch hlavně udržoval právě severozápadně od Prahy. I díky tomu se zde drželo dlouhou dobu extrémní sucho. Dokonce zde bylo o 20 tropických dní více než v Praze, kde jsou teploty „živeny“ tepelným ostrovem města. Ve srovnání s výjimečným rokem 2015 bylo v Praze velmi podobné množství těchto dnů, na severozápadě Čech jich bylo letos o 10-15 více. Tradičně rozpálená jižní Morava v roce 2015 měla v průměru o 10 tropických dní více než letos. Na mapě tropických dnů z roku 2018 je krásně vidět tepelný ostrov v Brně, kdy stanice na pobočce v Žabovřeskách měla o 14 tropických dní více než na okraji města v Tuřanech či mimo město v Troubsku.

Obr. 1. Počet tropických dní v roce 2018 (mapa je pracovní vytvořena automatickým systémem ProClimDB – Dr. Štěpánek)

 

Klimatolog na pobočce Brno.

Sdílet

5 komentářů u “Ohlédnutí za teplým půlrokem – tropické dny

    • V Doksanech jsou “dvě” stanice. Je zde velká meteorologická zahrádka, kde Dr. Možný má plno měření vícenásobné podle různých druhů přístrojů, zastínění atd (zapadá do potřeby paralérních měření). Z jedné, kterou vidíte vy na ogimetu je to těch 51 dní a podle druhého, který má koncovku 02 je to 56 dní. Vzhledem k tomu, že mají obě místa stejnou geografii, tak se vám na mapce překrývají a nejsou vidět oba údaje, i přesto, že tam jsou.

  1. Diky, netusil jsem, ze tam tech stanic je vic (resp. ruzna mereni v jedne stanici). Je tam i fenologie tusim. SYNOP / GSOD cislo Doksan , jak jsou videt na Ogimetu, Tutiempo, je 11509, koncovka 02 je podle ID stanic v CHMI ?

    Letos je pravdepodobne pocet tropickych a letnich dni v Doksanech nejvic za rok, co se kdy na nejake stanici v CR vyskytlo. (Podle In-pocasi klasicke Doksany 114 letnich dni).

    Drivejsi rekord letnich a tropickych dni se mi nepodarilo dohledat.

    https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-4842-Rekordni_pocet_letnich_a_tropickych_dni.html

  2. koncovka 02 je podle ID stanic CHMU (U1DOKS01 a U1DOKS02). Jako ta hlavní se bere “01”, proto ji vidíte i na ogimetu. Ta “02” je kontrolní, pro paralerní měření a další interní potřeby CHMU. Kdyby se dělala oficální mapka CHMU s poctem tropických dní, tak předpokládám, že tam ty “02” dávat nebudeme.

  3. Na Ogimetu (pouziva GSOD a SYNOP) a ostatnich webech pouzivajicich GSOD, jsou jen profesionalni-synopticke stanice, ktere maji svoje mezinarodni SYNOP cislo (Doksany 11509). Zakladni klimatologicke stanice tam nejsou. Kazda narodni meteorologicka sluzba si zvoli jiny pocet stanic, ktere zdili. Treba Norsko, Finsko tam ma stanice vsechny (krome nejakych specalnich). Data SYNOP jsou operativni bez patricne kontroly.

Napsat komentář